vineri, 29 noiembrie 2013

Ne plac poveştile?

Viaţa oricui poate fi privită ca o înşiruire de poveşti, fiecare unică în felul ei. Aceste poveşti se întrepătrund uneori, alteori se grupează şi merg în paralel mai mult sau mai puţin timp. Altele se opresc brusc, continuând apoi după un număr de luni sau de ani sau rămânând doar simple amintiri. În fiecare zi diferitele poveşti primesc episoade noi, ce le influenţează traiectoria viitoare. Pe unele le simţim adesea, sunt parte din noi, din ceea ce facem şi ceea ce gândim. Altele rămân fade, nişte simple istorii pe care de multe ori nu le conştientizăm.

Ce sunt însă aceste poveşti?

Aş spune că fiecare relaţie, de orice fel, pe care o avem cu o altă persoană poate fi privită ca o poveste - ea are un început, interacţiunile de diferite tipuri devin episoade şi, din diverse motive, ajunge să aibă un final. Poveştile diferă în funcţie de tipul relaţiei şi de diferitele situaţii întâlnite, însă fiecare din ele poate ajunge să fie un mic anunţ publicitar sau un roman de sute de pagini.

Trăim poveşti în fiecare zi în care intervin diverse elemente: oraşul în care trăim, cariera profesională, telefonul mobil, liceul în care am învăţat, apartamentul în care locuim - ele devin adesea un element de referinţă, un cadru pentru aceste poveşti pe care le scriem, împreună cu cei din jurul nostru, zilnic.

miercuri, 13 noiembrie 2013

Despre intelegere

Comportamentul unei persoane este deseori o simpla reactie la mediul inconjurator - vremea de afara, momentul zilei, oamenii din jur, lucrurile pe care le are de rezolvat, spatiul in care isi desfasoara activitatea. Toate modeleaza viata interioara si pot contribui, pozitiv sau negativ, la starea de spirit.

Fiecare din noi trece prin momente mai bune sau mai proaste. Uneori esti fericit si simti nevoia sa vorbesti cu cei dragi despre asta, sa le transmiti si lor energie pozitiva - zambesti des si esti o companie placuta. Faptul ca alteori esti nefericit nu iti da insa dreptul sa ii faci pe cei din jur sa se simta prost.

Intr-o lume in care oamenii buni sunt adesea luati drept fraieri, iar gesturile frumoase considerate slabiciuni, reactiile tind sa fie din ce in ce mai ciudate. Adaptarea in societatea de azi inseamna din ce in ce mai mult intelegerea celor din jur, a faptului ca fiecare are viata interioara proprie si un mod unic de a se raporta la exterior.

Poate ca deseori ii intelegi pe cei din jurul tau, insa nu esti obligat sa le si accepti comportamentul...

sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Invatam zilnic

Fiecare saptamana este un lung sir de experiente, legate de cele mai multe ori de persoanele din jurul nostru - familie, prieteni, colegi, simple cunostinte.  Persoane mai mult sau mai putin dragi, intalnite in diferite situatii, fiecare cu defectele si calitatile lor, fiecare cu un anumit impact asupra ta.

Un zambet sincer venit de nicaieri sau o privire incurajatoare pot transforma o zi mohorata intr-una frumoasa si plina de sperante. Ajungi la o bere cu prietenii dupa o zi foarte lunga si toata oboseala iti dispare brusc. Nu toate experientele sunt asa de frumoase, insa cu siguranta din fiecare interactiune cu persoanele din jurul tau ai cate ceva de invatat - cum sa fii mai pozitiv, cum sa reactionezi mai bine data viitoare, ce greseli sa nu mai faci.

Cel mai important lucru pe care il inveti insa este ca de la unii oameni nu ai cum sa ceri mai mult - fie ii accepti asa cum sunt, cu defectele si calitatile lor, fie nu ii accepti si mergi mai departe. Sa lupti sa schimbi modul in care un om crede ca e bine sa se poarte este o lupta pierduta din start.